Malmös simhallar i framtiden

I Malmö finns det nu fem stycken simhallar/simbassänger, Aq-va-kul, Oxievångsbadet, Segevångsbadet, Rosengårdsbadet och Lindängsbadet. Men man har planer på att bygga en ny simhall p.g.a att de flesta inte riktigt håller måttet. Den nya simhallen ska byggas i Hyllie Krogsbäck och förväntas vara klar år 2014. Efter det planeras det även att byggas en ny simarena men man vet inte exakt var. Det man vet är att man kommer starta projektet efter att simhallen i Hyllie Krogsbäck kommer vara klart år 2014 enligt Fritidsförvaltningen. Aq-va-kul byggdes år 1956 och man har haft SM i simning där ett antal gånger, de senaste gångerna var år 2001 och 2004. När man nu bygger en ny simhall så lär det vara bra för Malmö, för då kan man fortsätta att ha SM i simning i Malmö vilket ger staden pengar och uppmärksamhet. Simhallen i Hyllie är inte tänkt att hålla i stora evenemang som t.e.x. SM i simning, den ska användas till lite mindre saker. Däremot ska simarenan som planeras byggas efter Hyllie simhall husera de lite större evenemangen.

Jag funderar lite på hur länge den nya simhallen som ska byggas i Hyllie kommer finnas och användas. Aq-va-kul har funnits i ca 55 år så man behöver kanske inte bygga fler simhallar än de två som man har planer på att bygga innan år 2058. Med lite reparationer och lagningar skulle det säkert kunna fungera. Frågan är om folket kommer nöja sig med endast två nya.

I Berlin i Tyskland finns ett spektakulärt äventyrsbad. Äventyrsbadet heter Tropical islands och är Europas största äventyrsbad. Det är lika stort som 8 fotbollsplaner och innehåller bl.a. en tvåhundra meter lång strand, vattenrutschbanor och en massa annat. Detta känns som framtiden och det hade varit otroligt spännande om vi hade kunnat bygga något liknande här i Sverige och det känns inte helt omöjligt med tanke på att det redan finns i Tyskland. Eftersom vårt klimat här i Sverige är ganska kyligt större delen av året hade det nog varit uppskattat av många att ta en dag i paradiset, speciellt på vintern.

 

Bilden är tagen från wikimedia commons och får användas enligt denna licens.

 

Källor

Intervju: Fritidsförvaltningen, Anna Ingloff, personlig intervju, Malmö, 110310

 

Internet: http://www.tropical-islands.de/en/visitors.html Hämtad: 110315

 

Markus Edmund